Forskrift om avfall, Snåsa, Verran og Steinkjer kommuner, Nord-Trøndelag

DatoFOR-2017-02-23-255
Ikrafttredelse07.03.2017
Gjelder forSnåsa og Stenkjer kommuner, Trøndelag
HjemmelLOV-1981-03-13-6-§30
Kunngjort07.03.2017   kl. 14.30
KorttittelForskrift om avfall, Snåsa, Verran og Steinkjer

Hjemmel: Fastsatt av Steinkjer kommunestyre 22. juni 2016, Verran kommunestyre 15. desember 2016 og Snåsa kommunestyre 23. februar 2017 med hjemmel i lov 13. mars 1981 nr. 6 om vern mot forurensninger og om avfall (forurensningsloven) § 30 tredje ledd.


Kapitteloversikt:

Kapittel 1: Innledning

§ 1.Formål

Forskriften har som mål å sikre miljømessig, økonomisk og helsemessig forsvarlig oppsamling, oppbevaring, innsamling, transport, gjenvinning og sluttbehandling av husholdningsavfall.

Forskriften samsvarer med rammer og retningslinjer nedfelt i gjeldende Avfallsplan, samt regional Avfallsstrategi for Midt-Norge. Forskriften skal bidra til å realisere mål og visjoner fastsatt i kommunenes klima- og energiplaner. Renovasjonsvirksomheten retter hovedfokus mot miljøaspektet, brukervennlighet/ innbyggertilfredshet og økonomi.

§ 2.Virkeområde

Forskriften gjelder oppsamling, innsamling, transport og behandling av husholdningsavfall fra Steinkjer, Snåsa og Verran kommune. Forskriften gjelder alle typer avfall som kommunene etter forurensningsloven eller ved delegering fra overordnet forurensningsmyndighet er tillagt myndighet over.

Driftedetaljer er beskrevet i «Retningslinjer for håndtering av husholdningsavfall». Disse retningslinjene endres administrativt, innenfor de retningslinjer som forskriften gir, etter hvert som driftsmessige forhold tilsier det.

Gebyr vedtas årlig av det enkelte kommunestyret.

§ 3.Definisjoner

Som husholdningsavfall regnes ordinære mengder avfall fra private husholdninger, herunder større gjenstander som inventar og lignende jf. forurensningsloven § 27.

En husholdning er en boenhet der det er mulighet for matstell og hvile, herunder også studenthybler o l, hvor bofunksjonen er den sentrale funksjonen. Som en husholdning regnes også hytte, fritidsbolig og andre boliger som ikke er permanent i bruk.

Som næringsavfall regnes avfall fra offentlige og private virksomheter og institusjoner jf. forurensningsloven § 27. Disse omfattes ikke av denne forskrift. Eiendommer som er registrert som næringseiendom, og nyttes til næringsvirksomhet (eks seterdrift) omfattes ikke av denne forskrift.

Som farlig avfall regnes avfall som ikke hensiktsmessig kan behandles sammen med annet avfall fordi det kan medføre miljøforurensninger eller fare for skade på mennesker eller dyr.

Med gjenbrukstorg forstås i disse forskrifter hovedstasjon for mottak, sortering, kontroll, mellomlagring og omlasting av de fleste avfallsfraksjoner før transport til godkjent mottaksanlegg. Det er et gjenbrukstorg i hver kommune, Bratreitøra i Verran, Semsøra i Snåsa og Tranamarka i Steinkjer.

Med returpunkt forstås i disse forskrifter felles sentrale oppsamlingsplasser for mottak av sortert husholdningsavfall (glass-/metallemballasje, større mengder papp/kartong). På de fleste returpunkt finnes også Fretex-beholder for mottak av klær/sko. Abonnenten bringer selv avfallet sortert til plassen. Containere for levering av restavfall fra hytter og fritidsboliger plasseres også på returpunkt.

Som abonnent regnes eier av eiendom som omfattes av den kommunale renovasjonsordningen. Dersom eiendommen er festet bort for 30 år eller mer, skal likevel festeren regnes som abonnent om ikke annet er avtalt. Det samme gjelder når festeren har rett til å få festet forlenget, slik at den samlede festetid blir mere enn 30 år.

Et abonnement har tilgang til oppsamlingsutstyr for restavfall, papiravfall, matavfall og emballasjeplast i sitt nærområde. Hver husholdning (boenhet) skal ha minst et abonnement, størrelse skal tilpasses husholdningens behov.

Gebyr beregnes etter størrelse på tilgjengelig restavfallsvolum. det gis rabatt der fler enn to abonnement benytter felles oppsamlingsutstyr for restavfall. En abonnent kan ha flere abonnement. Gebyrene vedtas årlig i kommunestyrene i tråd med lov om gebyrfinansierte tjenester.

Forurensning er enhver form for miljøskadelig utslipp til luft, vann, jord.

Forsøpling er oppbevaring av uakseptable mengder avfall (villfyllinger, bilvrak osv.) på privat eller offentlig grunn.

Med renovasjon menes tjenesteenhet renovasjon i steinkjer kommune.

Med kommunen menes den kommune hvor eiendommen ligger.

Med kommunene menes Steinkjer, Verran og Snåsa kommuner.

§ 4.Generelle bestemmelser

Alle husholdninger (boenheter) er pålagte å være med i den kommunale innsamlingsordningen.

Det er ikke tillatt å disponere husholdningsavfall på annen måte enn beskrevet i denne forskriften.

Renovasjon skal samle inn husholdningsavfall fra eiendommer som omfattes av disse forskriftene. Hovedutvalget for teknisk sektor/formannskap kan gi tillatelse til at andre står for innsamling og tømming. Ingen må derfor samle inn husholdningsavfall uten kommunenes samtykke.

Det kan ikke benyttes avfallskvern i kommunene.

Renovasjon kan etter søknad unnta bestemte eiendommer fra å delta i ordningen. Det er eiendommen som får fritak, basert på objektive forhold knyttet til denne. Jf. § 12.

Kommunene vil ikke akseptere at det utføres aktivitet som skaper forurensning og forsøpling.

Kapittel 2: Om renovasjonsordningen

§ 5.Anskaffelse, utlevering og plassering av oppsamlingsenheter

Oppsamlingsenhetene er kommunens eiendom. Renovasjon besørger innkjøp og utlevering av oppsamlingsenheter. Kostnadene dekkes inn i årsgebyret.

Oppsamlingsemballasje leveres ut på steder som har inngått avtale om dette. Liste over utleveringssteder finnes på hjemmesiden til renovasjon.

Renovasjon setter krav til hvilken type oppsamlingsenhet som skal benyttes, og til det antall oppsamlingsenheter abonnenten skal ha. Størrelsen på enhetene tilpasses det til enhver tid gjeldende behov hos abonnenten. Bytte av beholder kan foretas etter bestilling til renovasjon.

På gjenbrukstorg og returpunkt har renovasjon ansvar for driften av plassen og vedlikeholdet av oppsamlingsenhetene.

Blokker, rekkehus og annen konsentrert bebyggelse som naturlig kan grupperes, kan pålegges å ha felles oppsamling.

Abonnentene skal rette seg etter renovasjons anvisninger vedrørende korrekt plassering av beholderne som skal tømmes. I perioder med snø og is kan det være nødvendig å ha en annen plassering av beholderne som skal tømmes.

I områder hvor det er opprettet felles oppsamlingsplass for avfallsenheter (store hjulbeholdere, bunntømmende containere, nedgravd avfallsløsning), kan renovasjon pålegge abonnentene å benytte disse.

Ved bygging av større boligfelt med så tett bebyggelse at fellesløsninger er aktuell kan utbygger bidra til at området prioriteres for nedgravdløsning ved å finansiere innkjøp og nedgraving av kummer. Dette må godkjennes av enhet Renovasjon i tillegg til enhet Byggesak i hvert enkelt tilfelle.

Det er enhet renovasjon som etter vurdering av økonomiske og driftsmessige kriterier som bestemmer hvilke typer oppsamlingsenheter skal benyttes. Krav til universell utforming gjelder for alle typer avfallsløsninger.

§ 6.Abonnentens plikter

Dersom det viser seg at avtalte antall og volum på oppsamlingsenhetene ikke er tilstrekkelig, er det abonnentens plikt å ordne med utvidelse av abonnementet. Hvis dette ikke bringes i orden, kan renovasjon pålegge utvidelse av abonnementet til riktig størrelse.

Abonnenten må selv sørge for nødvendig renhold og vedlikehold av beholderne.

Abonnenten er selv ansvarlig for skader på beholderne som skyldes feilaktig bruk, hærverk e.l. Dette gjelder også for samarbeidsløsninger. Renovasjon avgjør når en beholder må repareres eller fornyes.

Oppsamlingsenheten må ikke overfylles slik at lokket ikke kan lukkes, eller pakkes så hardt at det er vanskelig å få avfallet ut av beholderen ved tømming.

Beholdere/plastsekk skal på tømmedag settes fram til vegkant/fortauskant, slik at renovatør ved tømming av beholdere/ henting av sekk ikke hindres av parkerte biler, hunder, snø, vann eller andre sperringer. Beholdere skal plasseres med fronten mot veg max. 1,5 m fra veikant, og stå slik at den ikke er til hinder for andre.

På tømmedag må oppsamlingsenhetene være satt ut til offentlig veg senest kl. 0700.

Abonnenten skal til enhver tid forholde seg til de retningslinjer som gis for sortering av avfall.

§ 7.Innsamling og gjenvinning av husholdningsavfall

Renovasjon sørger for at oppsamlingsenhetene tømmes med den hyppighet som renovasjon bestemmer, jf. krav fra helsemyndighetene. Tømming skjer i henhold til egen tømmeplan som hvert år gjøres tilgjengelig for abonnentene.

Den som samler inn avfall er bare pliktig til å ta med avfall som er lagt i oppsamlingsenheten.

Ved behov kan abonnenten levere med en ekstra sekk av grønn type, merket «restavfall Steinkjer kommune». Sekkene selges fra mottaksanlegg og enkelte butikker.

Innsamlingen skal utføres slik at beboerne ikke unødig sjeneres av støv, lukt og støy.

Under transport skal avfallet være sikret slik at det ikke faller av eller forsøpler veg/plass.

Renovasjon skal sørge for riktig behandling og best mulig gjenvinning av alt husholdningsavfall.

§ 8.Bruk av gjenbrukstorg

Gjenbrukstorget er beregnet på kommunenes egne husholdningsabonnenter. Disse kan fritt levere ordinært sortert husholdningsavfall. For bygge- og rivningsavfall begrenses leveransen til å omfatte moderate mengder som oppstår ved huseiers eget arbeid. Annet bygge- og rivningsavfall anses som næringsavfall.

Da det ikke er vekt på gjenbruksmottakene i Snåsa og Verran henvises næringsavfall fra alle kommunene til Tranamarka.

§ 9.Krav til kjørbar veg

Renovasjon bestemmer hvor kjøreruten skal gå. I hovedsak skal det kjøres etter offentlig veg. For Snåsa kommune opprettholdes rutene som kjøres pr 31.12.2009 så framt de fyller kravene i denne paragrafen.

Som kjørbar veg regnes veg som har snuplass, og dessuten kurvatur, stigningsforhold og styrke til å tåle kjøretøy på inntil 20 tonn. Vegen skal ha en fri høyde på minst 4,0 meter, og en bredde på minst 3,5 meter. Om vinteren må vegen og snuplass være brøytet og om nødvendig strødd.

Tvilstilfeller vedrørende vegstandard mv. avgjøres av renovasjon, vedtak kan ikke påklages.

Kapittel 3: Om gebyr og fritak

§ 10.Fastsetting av avfallsgebyr

Kostnadene som kommunen har på avfallssektoren, skal etter forurensningslovens § 34 dekkes fullt ut gjennom gebyrene. Kommunestyret fastsetter gebyrets størrelse årlig i tråd med lov om gebyrfinansierte tjenester.

Abonnenten skal betale et årlig gebyr for renovasjon. Årlig gebyr dekker også levering av ordinære mengder ordinært restavfall fra husholdninger til gjenbrukstorgene. (Jf. definisjonen på husholdningsavfall § 3, samt spesifikasjon i gjeldende gebyrregulativ.)

Ytterligere retningslinjer for fri levering er beskrevet i § 8 samt administrative retningslinjer.

§ 11.Søknadspliktige unntak

Abonnenter som ønsker å kompostere matavfall/våtorganisk avfall i varmkompostbinge eller deponere matavfallet i egen gjødselkjeller må undertegne et avtaledokument med renovasjon. Det er krav til at prosessen i varmkompostbingen skal gå kontinuerlig. For å benytte gjødselkjeller må det være husdyr i driftsbygningen.

Avtaler inngått med hhv. Verran eller Snåsa kommune videreføres. Renovasjon skal føre tilsyn med at avtalene fungerer som forutsatt.

Det kan hentes avfall ved å kjøre på privat veg etter søknad. Vurderingskriterier for vegstandard er beskrevet i administrative retningslinjer. For Snåsa kommune opprettholdes rutene som kjøres pr. 31. desember 2009 så lenge vegene holder standard som beskrevet i gjeldende retningslinjer. Slik søknad behandles av Renovasjon og vedtak kan ikke påklages.

Det kan søkes om henting av avfall ved husvegg. Vurderingskriterier er beskrevet i gjeldende retningslinjer. Slik søknad behandles av Renovasjon og vedtak kan ikke påklages.

§ 12.Særlige bestemmelser om fritak fra renovasjon

Enhetsleder Renovasjon kan etter søknad frita eiendommer for gebyrplikten etter fastsatte kriterier.

For ordinære husstander gjelder at gebyrfritak innvilges i hovedsak med virkning fra den dato avfallsbeholderne leveres inn. (Kan bestilles hentet/levert).

Fritak med tilbakevirkende kraft gis kun unntaksvis og i tilfeller hvor fraflyttingstidspunkt på grunn av for eksempel helsemessige årsaker ikke kan fastsettes på forhånd.

Det kan kun søkes om fritak for perioder som overskrider 6 måneder.

Fritak kan normalt gis for inntil 1 kalenderår frem i tid, og det må ved eventuelt behov for forlenget fritak søkes på nytt ved utløp av innvilget periode. Det kan gis fritak for abonnenter med abonnementstype 1, 2 eller 3, hvor dunker leveres inn. For abonnenter som tilhører rabatterte samarbeidsløsninger kan det gis delvis fritak for gebyret.

For ordinære husstander gjelder i følgende kriterier for fritak:

1.Eier har flyttet på sykehjem/omsorgsbolig (dokumenteres med flyttemelding)
2.Midlertidig fraflyttet mer enn 6 måneder (dokumenteres med flyttemelding)
3.Ikke i bruk pga. boligens tilstand (dokumenteres med bilder),

Det vil ikke kunne gis fritak for bolig som er i bruk som fritidsbolig.

Avfall fra hytter/fritidseiendommer etc skal leveres i containere på anvist plass. Dersom eier ønsker egne avfallsbeholdere, regnes avgifter etter normalsatser.

For hytter/fritidseiendommer gjelder følgende kriterier for fritak:

1.Ikke i bruk pga. boligens tilstand (dokumenteres med bilder)
2.Setre, gjeterhytter og skogshusvær, som hele eller deler av året nyttes i tilknytning til stedbunden næring (reindrift, jord- og skogbruk), kan etter søknad helt eller delvis gis fritak fra ordningen. Det skal framlegges dokumentasjon for annen renovasjonsordning for næringen. Ved vurdering av slike søknader skal veileder T-1443 fra LMD og MD legges til grunn.

For hytter/fritidseiendommer vil det ikke være mulig å gi fritak med tilbakevirkende kraft.

Ordinære boliger som benyttes som fritidsboliger vil kun komme inn under ordningen for hytter/fritidseiendommer i de tilfeller boligen er godkjent som fritidsbolig gjennom bruksendringstillatelse etter plan- og bygningslovens § 20-1 bokstav d.

§ 13.Innkreving, renter mv.

Avfallsgebyr med påløpne renter og kostnader er sikret med lovbestemt pant etter pantelovens § 6-1. Om renteplikt ved for sen betaling og inndrivelse av avfallsgebyr gjelder reglene i lov 6. juni 1975 nr. 29 om eigedomsskatt til kommunane § 26 og § 27 tilsvarende.

Kapittel 4: Om forsøpling og sanksjoner

§ 14.Forurensning

Det er ikke tillatt å iverksette aktivitet som genererer forurensning til jord, vann eller luft. Unntaksbestemmelser for bålbrenning gitt i kommunal Forskrift om åpen brenning av avfall gjelder.

Forurenser vil bli pålagt opprydding, eventuelt vil kommunen rydde opp for forurensers regning.

Ved alvorlig forurensning vil anmeldelse bli vurdert, forurensning fra næring vil alltid bli anmeldt.

Tilsyn foretas av kommunen i henhold til forurensningslovens § 50.

§ 15.Forsøpling

Det er ikke tillatt med lagring av avfall på andre områder enn de som er regulert til slikt formål.

Dette betyr at kommunens tilsynsmyndighet skal påse at eksisterende opphopning av avfall, herunder også villfyllinger, avsluttes og ryddes slik kommunen bestemmer.

Også oppbevaring av uregistrerte kjøretøy og annen oppbevaring som anses som visuell forsøpling skal reduseres til akseptabelt nivå slik kommunens tilsynsmyndighet bestemmer.

Tilsyn foretas av kommunen i henhold til forurensningslovens § 50.

§ 16.Sanksjoner

Ved manglende eller feilaktig sortering av avfallet eller ved feil beholderplassering i henhold til bestemmelsene i denne forskrift, vil det bli gitt melding fra renovasjon om at dette må rettes.

Ved graverende eller gjentakende feilsortering eller feil beholderplassering, kan renovasjon unnlate å tømme avfallsbeholderen inntil forholdene er rettet opp. For å unngå ev. hygieniske problemer kan renovasjon også i slike tilfeller, for abonnentens regning, sørge for separat innkjøring og sortering av det feilsorterte avfallet.

Renovasjon har rett til å kontrollere innholdet i avfallsbeholdere/containere. Ved ulovlig hensetting av avfall på returpunkt kan renovasjon ilegge gebyr samt omkostninger.

Også ved annen forurensning/forsøpling kan renovasjon sørge for opprydding på forurensers regning. (Jf. forurensningslovens § 28, § 37, § 74 og § 76).

Det er krav til sikring av lass ved transport. Abonnenter som leverer lass til gjenbrukstorg forutsettes å ha sikret lassene slik at det ikke faller avfall fra lasset under transporten.

§ 17.Klage

Enhetsleder Renovasjon kan i enkeltsaker, etter skriftlig søknad, gjøre unntak fra bestemmelser i regelverket dersom rimelige grunner tilsier det. Klage på vedtak fattet av Enhetsleder Renovasjon med hjemmel i denne forskrift avgjøres av hovedutvalget/formannskapet i den enkelte kommune.

§ 18.Straff

Overtredelse av forskriftene straffes med bøter etter forurensningslovens § 79, 2. ledd.

§ 19.Ikrafttredelse

Disse forskrifter trer i kraft etter godkjenning i kommunestyret i hver kommune og etter kunngjøring jf. forvaltningsloven.